De Vocalisten Achter De Naam

Soms gebeurt het ineens: dan vinden mensen elkaar op een onverwachte manier, vanuit een onverwachte hoek. Eenvoudigweg omdat ze iets doen wat ze leuk vinden en hun ogen open houden voor mensen met dezelfde drive.

Er was eens... een geweldig a capella groepje, Zippa genaamd. Wat konden die zingen zeg! Ergens anders vlogen de meisjes van Lieve Lust door Gelderland en omstreken. En toen: boem, bam, crash! “Let us be lovers, we'll marry our fortunes together… “ Dat was spreekwoordelijk natuurlijk de insteek bij Lieve Lust en ZiPPA. En zo werd Zippless geboren.

Maar welke ritsers besloten dit feestje aan te gaan? Hier een presentatie.

 

 

 

 

Joep Hopstaken

 

Joep is uit de wieg gehaald om te zingen en dat doet hij al een hele poos. Ooit in de kerk als koorknaap begonnen en als Tilburgse Driekoningenzanger is hij inmiddels met uitsterven bedreigd. Naast knar van Zippless maakt Joep ook deel uit van Vocal Performance System Knapen en Knarren, ofwel VPS KeK. De bühnes onveilig maken is ook de ambitie met Zippless en om af en toe dienend dissonant te zijn. Overdag werkt deze in de Achterhoek wonende dokter (kinder- en jeugd)psychiatrisch poliklinisch maar daar hoor je hem zelden over..

 

Check gerust ook eens Joeps andere vocale liefde, de prijswinnende mannengroep VsP Kek!

 

 

 

 

Nathalie Hondius

 

Net zoals alle blonde meisjes in die tijd, begon ook Nathalie met dwarsfluit. Zingen deed ze wel op school. Maar de zang liet haar niet meer los. Eerst uitsluitend klassiek, totdat ze de close harmony ontdekte en daar steeds meer lol in kreeg. Bij Zippless neemt ze de wat hogere partijen voor haar rekening (maar als het te hoog wordt doet ze een beroep op zangmaatje Juliette). In het dagelijks leven houden -naast haar werk 'in de natuur'- drie pubers haar volop bezig. De dwarsfluit hangt in de wilgen, het blond komt uit een potje, maar het plezier in zingen blijft

 

 

 

Anthony Verschoor

 

Anthony zingt al 35 jaar in de basis. Ooit kwam hij in het plaatselijke kerkkoor terecht en sindsdien is het zingen een hardnekkige verslaving gebleken. Hij heeft ondertussen in allerlei (project)koren en gezelschappen gezongen, zowel klassiek als pop en jazz. Hiermee is hij ook veelgevraagd vakantiebas geworden in binnen- en buitenland, dus laat het gerust weten als u een keertje zonder zit. Het leukste vindt hij de kleinere a-capella-groepen, en daarom is hij in de coronaperiode het ritsloze avontuur aangegaan. Tot nu toe mag hij blijven zolang hij maar de voordeur opendoet en koffie zet voor de rest. ;) In zijn verdere leven heeft hij nog drie kinderen, doet hij onderzoek aan voedselveiligheid en zwemt/fietst/loopt hij af en toe een triatlon.

 

 

 

Judith Vugts

 

Ze heeft eigenlijk haar hele leven al gezongen en muziek gemaakt: Als jong meisje eerst in een kinderkoor en later in een jongerenkoor. In het orkest gestart met dwarsfluit en die na een tijdje ingeruild om achter het orkest bij al het melodische slagwerk te staan. Weer later werd het koor ingeruild voor een dixie- & jazzband en een rock/funkband. 

Afgestudeerd als muziektherapeut maar uiteindelijk toch gekozen voor een eigen zangpraktijk, Stem! Daarnaast zingt en speelt ze in diverse bezettingen en, ..ohja!.., is ze moeder van twee jongens. Judith is de nieuwste telg in het Zippless-huis en kleurt alles prachtig in wat ergens tussen sopraan en bas in zit. Zingen doet ze van top tot teen; sterker nog: van teen tot uiterste puntje van haar vrolijk meedansende krullen!

 

 

 

Steven Gerrits

 

Toen ik ongeveer zeven jaar oud was had mijn opa een orgel in de kamer staan en telkens als ik er op bezoek kwam vroeg ik opa of ik op het orgel mocht spelen. Ik kon er niets van, maar mijn opa zag toch wel duidelijk dat ik talent had (zoals opa's dat horen te doen).
Nadat ik twee jaar mijn ouders de oren van de kop gezeurd had mocht ik dan eindelijk op orgelles. Samen met een vriendje naar de stad om orgelles te volgen (wij woonden toen in Nijmegen). Leuk detail: we waren zo fanatiek dat we ooit een weddenschap afsloten voor vijf gulden, wie het het langst vol zou houden. Ik weet niet zeker of dat jeugdvriendje nog speelt, maar misschien krijg ik nog wel vijf gulden van hem? Ik speel in elk geval nog wekelijks als kerkorganist.

Het orgel bleek een goede keuze, na zo'n negen jaar muziekschool werd het tijd om een beroepskeuze te maken. Nou, ik riep al vanaf heel jong dat ik componist wilde worden. Zo studeerde ik dus voor Docerend Musicus Elektronische Toetsinstrumenten aan het Conservatorium in Maastricht. Een hele mond vol. Gelukkig kon ik de studie met goed gevolg afsluiten. Al tijdens mijn studie volgde ik extra vakken zoals klassiek piano, koordirectie, zanglessen en close harmony.

Tijdens mijn studie werd zo mijn liefde voor vocale muziek verder vorm gegeven. Kiezen voor een stijl of richting vond ik lastig, dus besloot ik dat ik eigenlijk niet wilde kiezen. Daarom zong ik met hetzelfde plezier een Johannes-passie van J.S. Bach, als een close-harmony-arrangement van de King's Singers. 

Dat ik niet kon kiezen bleek ook na mijn studie toen ik geluid- en lichttechniek ging doen bij theaterproducties. Toen een van de spelers plots ziek was, ben ik ingevallen omdat ik de voorstelling zo goed kende dat ik hem kon dromen. Het was een ontdekking! Theater was nog leuker! Daar kon ik zingen, dansen en acteren!

Verder ben k een bezige bij, zo geef privé zang- en keyboardlessen en startte in 2012 samen met mijn vrouw TSP Gennep. Naast het schrijven en arrangeren van muziek voor verschillende gezelschappen werd in 2011 mijn jongensdroom verwezenlijkt om componist te worden, door alle muziek voor de Revue 'Achter de duinen en de Heggen' te schrijven. Inmiddels ben ik wederom muziek aan het schrijven voor een grote productie:

"Hé opa, ik ben componist!"

Maar naast dit alles blijft er de liefde voor vocale muziek. Van Lieve `lust naar Zippless, als ik maar kan zingen!

Juliette Brans

 

Als Juliette niet bezig was met balletpasjes, dan hoorde je haar wel zingen en schooltje spelen op haar kamertje. De onbedwingbare behoefte om geluid te maken en te bewegen heeft ze via een prachtige route in haar leven mogen verwerken. Dansacademie, conservatorium, tussendoor nog even zij-traject Pabo. Blijven bewegen, dan blijf je ook fris!

Musical, pop, jazz, maar op stip bovenaan de funk laat haar hart sneller kloppen.

Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, Zing Je Blij, staat daadwerkelijk als vakdocent voor de klas en wijdt haar leven aan het delen van 'the joy of music'. Ze neemt zichzelf graag met een hoop korrels zout, maar respecteert haar collega's en leerlingen des te meer. Zippless is Juliettes ontspannende, en tegelijkertijd uitdagende, vrijetijdsbesteding. Lekker voor haarzelf, fijn doen waar ze zelf zin in heeft.

En iedereen mag meekijken!